VPRAŠANJE:

Pred kratkim so mi ugotovili osteoporozo. Ker nisem pristaš zdravil in imam raje naravne načine zdravljenja me zanima, ali si lahko bolezen zdravim tudi z uživanjem primernih količin kalcija in vitamina D?

 ODGOVOR:

Osteoporoza je bolezen, ki nastane kot posledica prevelikega razgrajevanja kostnine. Zaradi različnih vzrokov ( upad ženskih spolnih hormonov, povečanega delovanja ščitnice, povečanega izločanja obščitničnih hormonov, plazmoctoma, jemanja določenih zdravil) se poruši ravnotežje med kostno izgradno in razgradnjo v korist slednje. S tem kost izgublja svojo gostoto

in s tem tudi trdnosti. Tega procesa samo z uživanje vitamina D in kalcija nikakor ne moremo zaustavilit, saj je potrebno zmanjšati aktvnost celic, ki kost razrajujejo – osteoklastov. To pa lahko storijo le zdravila, ki vplivajo neposredno nanje. Antiresorbtivi (npr.: Fosavance ali Bonviva ali Actonel ali Protelos ali Evista – če naštejem le nekatere) zmanjšajo njihovo aktivnost v večji ali manjši meri in tako upočasnijo kostno premeno, nekateri od njih pa vplivajo tudi na povečano tvorbo in skušajo tako vzpostaviti izgubljeno ravnotežje.

Vitamin d in kalcij sta tu kot dodatka, saj je za uspešno delovanje teh zdravil zelo pomembno, da je v kosti dovolj kalcija, saj ga potrebujejo kot sidro, na katerega se vežejo v kosti, kjer nato delujejo.

Zato je poleg rednega jemanja zdravil tudi velikega pomena, da zagotovimo ustrezno količino tega minerala v naši prehrani. Da pa se slednji lahko sploh vsrka v črevesni sluznici in vgradi v kost, je nujen vitamin D.

Iz povedanega sledi, da je za uspešno zaustavitev kostne razgradnje potrebna trotirna terapija. Vsaka snov ima svoj pomen, zato  s tem, da jo izpustimo, zmanjšamo učinkovitost zdraljvenja.
Spletno mesto uporablja piškotke... Več.